Hankeapuraha työryhmälle Verkkokalvon verisuonituksen säätely Useat verkkokalvon sairaudet, kuten diabeettinen verkkokalvosairaus (retinopatia), keskosen verkkokalvosairaus ja tarkan näön alueen kostea ikärappeuma, johtavat pysyvään näön menetykseen verkkokalvon…
Luomirakkulan digihoitopolku Suomessa
Autoimmuunisairauksia, kuten reumatauteja, sairastavilla potilailla esiintyy monia tulehduksellisia silmäsairauksia ennemmän kuin reumaa sairastamattomilla, mutta tarkempaa tietoa sairastumisriskistä on monien tautien osalta niukasti…
Tulehdukselliset silmäsairaudet eri reumataudeissa
Autoimmuunisairauksia, kuten reumatauteja, sairastavilla potilailla esiintyy monia tulehduksellisia silmäsairauksia ennemmän kuin reumaa sairastamattomilla, mutta tarkempaa tietoa sairastumisriskistä on monien tautien osalta niukasti…
Silmäsäätiön Maailman näköpäivänä esiin nostamat aiheet lasten ja nuorten silmien terveysriskeihin herättivät keskustelua myös medioissa
Aihetta käsittelivät mm. Potilaan Lääkärilehti Silmälääkäritkin haluavat lapset irti älypuhelimista Helsingin Sanomat Yle Svenska MTV3 Viiden jälkeen Lisää tietoa ja luentotaltioinnit Silmäsäätiön Vuoden Näköpäivä luentotilaisuudesta saa täältä
Tutkimuksen kohteena silmävammat/ Silmätautien erikoislääkäri Ahmad Sahraravand
Silmätautien erikoislääkäri Ahmad Sahraravand keskittyy silmävammatutkimuksessaan neljään aihealueeseen: Työikäisten (17-59 -vuotiaiden) silmävammat Etelä-Suomessa Yli 60-vuotiaiden silmävammat Etelä-Suomessa Työkalujen aiheuttamat silmävammat ja tilanteen arviointi 6 vuotta…
Yleisimmät verkkokalvosairaudet
Professori Nina Hautalan meneillään olevassa tutkimuksessa tutkimuksen kohteena ovat yleisimmät verkkokalvosairaudet, diabeettinen retinopatia ja silmänpohjan ikärappeuma. Diabeteksen aiheuttama verkkokalvosairaus (diabeettinen retinopatia) ja kahdesta ikärappeuman muodosta nimenomaan kostea ikärappeuma voivat hoitamattomina johtaa pysyvään näön heikkenemiseen.
Maailman näköpäivä -World Sight Day – kiinnittää huomiota lasten ja nuorten silmien terveysriskeihin.
WHO:n ja The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) järjestämän maailmanlaajuisen kampanjan tavoitteena on turvata lasten ja nuorten näönhuolto sekä saada vanhemmat, huoltajat…
Verkkokalvosairauksien hoito kehittyy
Hannele Uusitalo-Järvinen Silmätautiopin dosentti, TAYS silmäsairaalan ylilääkäri Hannele Uusitalo-Järvinen on vuodesta 2006 lähtien keskittynyt erityisesti verkkokalvosairauksien hoidon kehittämiseen. Kolmen Kaliforniassa sijaitsevan Scripps Institutessa vietetyn vuoden…
Yleisen terveydentilan vaikutus silmien terveyteen
Johanna Liinamaa LT, dosentti, silmätautien erikoislääkäri Johanna Liinamaan pitkäaikaisena tutkimuskohteena on selvittää, voiko yleissairauksien ilmaantumisen riskiä selvittää tai ennustaa tarkoilla silmätutkimuksilla. Silmän verkkokalvon verisuonet ja hermosäikeet ovat…
Pikkukeskosuuden myöhäisvaikutukset silmän toimintaan
Maarit Kulmala Pikkukeskosten ennuste on parantunut erityisesti korkean tulotason maissa siten, että 1960-luvulla heistä selvisi elossa noin 40% ja nykyään noin 90%. Merkittävä osa ennusteen…
Uraauurtavaa silmätutkimusta
Raimo M. Tuuminen LKT, dosentti, silmätautien erikoislääkäri, FEBO, eMBA Raimo M.Tuuminen toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston Retina Research Groupissa tutkimusryhmän vetäjänä. Ryhmä on perustettu vuonna…
Yleistyvä likinäköisyys
Olavi Pärssinen Likinäköisyys, eli likitaittoisuus yleistyy maailmanlaajuisesti, samoin siihen liittyvät haitat. Maailmalla arvioidaan olevan jo 2,6 miljardia likinäköistä. Kansanterveyden kannalta huolestuttavaa on likitaittoisuuteen liittyvät silmätaudit,…